STRONA INTERNETOWA | KONTAKT |
CHOLESTEROL | ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIZMIE | WĘGLOWODANY | TŁUSZCZE ROŚLINNE | TŁUSZCZE ZWIERZĘCE |
Węglowodany Organizm ludzki wymaga energii do życia. Źródłem energii
dla człowieka są między innymi węglowodany. Cukry są przez nas spożywane w
dużej mierze w postaci złożonej. CUKRY ZŁOŻONE (polisacharydy) Do cukrów złożonych należy.; Glikogen –
jest zbudowany z cząsteczek glukozy oraz jest gromadzony w wątrobie i mięśniach
zwierząt i ludzi. Skrobia – tak samo jak glikogen jest zbudowana z
cząsteczek glukozy. Jest materiałem zapasowym u roślin. Celuloza – jest składnikiem budulcowym ścian
komórkowych roślin. Cukry złożone powinny być przez człowieka spożywane w
postaci produktów takich jak.; ryż, makaron, pieczywo. Są one w organizmie
stopniowo rozkładane (na cukry proste) dzięki czemu energia z nich jest
stopniowo uwalniana. Cukry proste nie mogą się podzielić na mniejsze części. Są
one w tej postaci wchłaniane przez układ trawienny. CUKRY PROSTE (monosacharydy) Cukry proste dzielimy na: Glukoza –
występuje w soku z owoców oraz miodzie. Podstawowa jednostka polisacharydów
oraz oligosacharydów. Galaktoza –
związek ten występuje w przyrodzie w połączeniach z białkami oraz tłuszczami,
które pełnią funkcje strukturalne w organizmie. Występuje w polisacharydach i
oligosacharydach. Mannoza –
występuje jako składnik polisacharydów u roślin i grzybów, w świecie zwierzęcym
występuje w połączeniu z tłuszczami (glikolipidami) oraz białkami
(glikoproteinami). Fruktoza – tak samo jak glukoza, występuje w
polisacharydach i oligosacharydach. Obecna jest w soku z owoców oraz w miodzie. Cukry proste najczęściej występują w owocach, miodzie,
słodyczach, makaronie oraz białym pieczywie. Są one błyskawicznie spalane przez
organizm i dają chwilowo dużą porcję energii. OLIGOSACHARYDY Laktoza
– składa się z jednej cząsteczki glukozy i jednej
cząsteczki galaktozy. W przewodzie pokarmowym laktoza jest trawiona dzięki
związkowi chemicznemu zwanemu laktazą.
Cukier ten występuje w mleku wszystkich ssaków wyjątek-lew morski. Maltoza
– zbudowana z dwóch cząstek glukozy, w przewodzie
pokarmowym jest rozkładana pod wpływem maltazy. Sacharoza –
cukier ten występuje najczęściej w cukrze trzcinowym i buraczanym. Zbudowany
jest z jednej cząsteczki glukozy i jednej cząsteczki fruktozy. Sacharoza jest
rozkładana w organizmie pod wpływem inwertazy. Szkodliwość cukru Cukry proste Cukry proste występują w wielu produktach spożywczych,
które na co dzień spożywamy. Nadmierne jego ilości mogą powodować wiele szkód w
organizmie. Najpoważniejszą chorobą związaną z nadmiernym spożywaniem cukru
jest cukrzyca. Cukrzyca –
choroba spowodowana nadmierną ilością glukozy we krwi (hiperglikemia).
Przyczyną tej choroby jest zakłócony proces wytwarzania insuliny przez
trzustkę, która odpowiada za wysyłanie sygnału organizmowi aby obniżył stężenie
cukru we krwi. Wyróżniamy dwa typy cukrzycy: Cukrzyca typu 2 Cukrzyca typu drugiego najczęściej występuje wśród ludzi.
Gdy organizm stale przyjmuje węglowodany i we krwi jest cały czas podwyższone
stężenie glukozy to trzustka jest zmuszona do wytwarzania insuliny, której
zadaniem jest zwiększanie transportu glukozy do wnętrza komórek. W efekcie
tkanki uodparniają się na działanie insuliny, która stale na nie wpływa przez
co trzustka zmuszona jest do wytwarzania jej w coraz większych ilościach. Po
pewnym czasie trzustka traci zdolność do wytwarzania insuliny. Choroba ta nie
jest całkowicie uleczalna, stosowane metody wydłużają nieznacznie długość życia
chorego. Objawy cukrzycy typu 2 Cukrzyca ma też swoje objawy. Częstym objawem cukrzycy
jest stan śpiączki spowodowany niedocukrzeniem (śpiączka hipoglikemiczna) lub
nadmiernym docukrzeniem (śpiączka hiperglikemiczna) organizmu. Śpiączka ta może
doprowadzić do stałych uszkodzeń w układzie nerwowym. Śpiączka (hipo i hiperglikemiczna)
w prawie wszystkich przypadkach prowadzi do śmierci. Objawami poprzedzającymi
śpiączkę cukrzycową są między innymi: drżenie rąk, kołatanie serca, nadmierna
potliwość, uczucie głodu, bule brzucha, odwodnienie organizmu, wymioty oraz
senność. Do śpiączki może dojść w przypadku lekceważenia objawów cukrzycy, nie
zażycie odpowiedniej dawki pokarmu proporcjonalnie do podanej przed posiłkiem
insuliny oraz nadmierny wysiłek fizyczny. Cukrzyca typu 1 Skłonność do zachorowania na cukrzycę typu pierwszego
jest dziedziczna. Czynnik genetyczny ma większy wpływ przy powstawaniu cukrzycy
typu pierwszego, nie tak jak w typie drugim gdzie człowiek przyczynia się do
tej choroby sposobem żywienia. Cukrzyca ta stanowi 10% wszystkich zachorowań na
cukrzycę. W większości przypadków chorują na nią osoby przed 30 rokiem życia.
Cukrzyca typu 1 ma w większości przypadków swój początek między 12-15 rokiem
życia (85-90%), a po 30 roku życia (10-15%). Leczenie cukrzycy typu pierwszego
nieznacznie wydłuża długość życia najwięcej o kilkanaście lat, choroba ta jest
nieuleczalna. |
||||