STRONA INTERNETOWA | KONTAKT |
CHOLESTEROL | ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIZMIE | WĘGLOWODANY | TŁUSZCZE ROŚLINNE | TŁUSZCZE ZWIERZĘCE |
Tłuszcze roślinne stanowią bardzo ważną część naszej diety. Powinny być
codziennie przez nas spożywane. Usprawniają krążenie, zapobiegają tworzeniu się
zakrzepów oraz ograniczają rozwój blaszek miażdżycowych. Przykładami tłuszczów
roślinnych jest np.; oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy, olej
słonecznikowy, olej kokosowy, olej z orzechów włoskich. Tłuszcze roślinne powyżej wymienione są bardzo zdrowe, ale żeby naprawdę
były korzystne dla naszego organizmu powinniśmy je umieć przyrządzać. Tłuszcze
dzielimy też ze względu na budowę chemiczną. Tłuszcze roślinne stanowią bardzo ważną część naszej diety. Powinny być
codziennie przez nas spożywane. Usprawniają krążenie, zapobiegają tworzeniu się
zakrzepów oraz ograniczają rozwój blaszek miażdżycowych. Przykładami tłuszczów
roślinnych jest np.; oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy, olej
słonecznikowy, olej kokosowy, olej z orzechów włoskich. Tłuszcze roślinne powyżej wymienione są bardzo zdrowe, ale żeby naprawdę były korzystne dla naszego organizmu powinniśmy je umieć przyrządzać. Tłuszcze dzielimy też ze względu na budowę chemiczną. Budowa cząsteczki tłuszczu. W
procesie utleniania tłuszczu powstają bardzo szkodliwe
związki chemiczne dla naszego organizmu zwane wolnymi
rodnikami. W organizmie przebiega wiele reakcji
polegających na wymianie elektronów. W każdym pojedynczym
atomie na ostatniej
powłoce elektronowej krążą w parach elektrony walencyjne. Utleniona
cząsteczka
tłuszczowa kradnie elektron (najczęściej tlenu). Wtedy taki atom tlenu
staje
się WOLNYM RODNIKIEM. Wolne rodniki
są bardzo szkodliwymi związkami utleniającymi co jest zarazem dobre i
złe dla
naszego organizmu. Wolne rodniki są wykorzystywane przez nasz układ
odpornościowy do unieszkodliwiania patogenów;
(patogen-czynnik chorobotwórczy).
Gdy w organizmie wolnych rodników jest za dużo dochodzi do
zbyt wielu reakcji
utleniających. Atom tlenu pozbawiony elektronu kradnie innemu tlenowi i
w ten
sposób dochodzi do reakcji łańcuchowej. Nadmiar
procesów utleniających nazywany
jest STRESEM OKSYACYJNYM. Stres
oksydacyjny wywołuje wiele szkód w naszych
organizmach. Powoduje niszczenie ważnych elementów takich
jak DNA znajdujące
się w jądrze komórkowym jaki i w mitochondriach, białka i
tłuszcze. Gdy olej nienasycony będzie
miał dostęp do tlenu
zjełczeje czyli się utleni. Oleje nienasycone będą wolniej się
utleniały gdy
będziemy przetrzymywali je w zimnych miejscach np.; w
lodówce oraz stosowali je
w potrawach przyrządzonych na zimno. Przykładem tłuszczu
wielonienasyconego jest kwas omega-6.
Na szóstej pozycji będzie brakowało 1 atomu wodoru jak i na
pozycji 9. Olej ten
przy procesie utleniania w temperaturze 180*C będzie się utleniał dwa
razy
szybciej niż olej jednonienasycony. Przykładem oleju omega-6 jest
olej.;
słonecznikowy, z dyni, z kukurydzy, z soi, z wiesiołka oraz z pestek
winogron.
Dlatego takie oleje zaleca się do stosowania na zimno, nie wolno smażyć. Olej
z lnu jest kwasem omega-3 ponieważ brakuje mu
dziewiątego, szóstego oraz trzeciego wodoru. W swoim
łańcuchu zawiera aż trzy
wiązania podwójne. Oznacza, to że trzymany nawet w niskiej
temperaturze będzie
się utleniał. Jeżeli utleniona cząsteczka tłuszczu omega-3 dostanie się
do naszego
organizmu wytworzy 3-razy więcej wolnych rodników niż olej
jednonienasycony. Podsumowując tłuszcze roślinne
są w większości tłuszczami
nienasyconym nie tak jak tłuszcze zwierzęce. Oleje roślinne są
niezbędne w
naszej diecie, ale musimy pamiętać aby nie używać ich do smażenia lub
polewania
nim gorących potraw. Olejem roślinnym na, którym można
smażyć jest olej z
kokosa, który zawiera w sobie aż 95-97% frakcji nasyconej.
Oznacza, to że
praktycznie wogóle nie będzie wytwarzał
w naszym organizmie wolnych rodników. Następnymi olejami
roślinnymi
jednonienasyconymi zdatnymi do smażenia są oleje rzepakowe i
słonecznikowe.
Mimo, tego że są to oleje, które nie zawierają jednego atomu
wodoru i mogą
wytwarzać w organizmie wolne rodniki to są często stosowane w kuchni,
ponieważ
wytworzą mniej wolnych rodników niż na przykład
wielonienasycony olej z lnu lub
słonecznikowy. Jeżeli chcemy zachować naprawdę zdrową dietę nie
powinniśmy
stosować ich do smażenia. |
||||