STRONA INTERNETOWA | KONTAKT |
CHOLESTEROL | ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIZMIE | WĘGLOWODANY | TŁUSZCZE ROŚLINNE | TŁUSZCZE ZWIERZĘCE |
Tłuszcze
są kwasami i głównym elementem budulcowym
ludzkiego organizmu. Mózg pracuje dzięki tłuszczowi, bez
niego nie bylibyśmy w
stanie funkcjonować, myśleć, zapamiętywać, obliczać. Tłuszcz izoluje
wiązki
włókien nerwowych pełniących w mózgu rolę
szybkiej sieci komunikacyjnej oraz wchodzi
w skład błon komórkowych. Stymuluje działanie
genów, które decydują w jaki
sposób mózg się rozwija oraz reperuje i chroni
jego komórki. Tłuszcz jest
najważniejszą substancją odżywczą chroniącą funkcje mózgu.
Dieta niskotłuszczowa
lub nawet beztłuszczowa może źle na niego wpływać. Bardzo ważnym
tłuszczem
dzięki, któremu nasz mózg się rozwija jest kwas
omega-3, który ma trzy
postacie: DHA, EPA, ALA. DHA-magazynuje
się głównie w płacie czołowym mózgu,
odpowiada za czujność, uczenie się i myślenie oraz jasność umysłu. EPA-działa
antyoksydacyjnie
(antyoksydanty-przeciwutleniacze: grupa związków chemicznych
odpowiadająca za
wstrzymywanie lub opóźnianie procesów utleniania). ALA-chroni
komórki mózgu oraz uczestniczy w komunikacji
między
neuronami. MĄDRA DIETA Aby zapobiec problemom związanym z funkcjonowaniem naszego mózgu powinniśmy
prowadzić odpowiednią dietę. Orzechy włoskie-
zawierają duże ilości białka, ale przede wszystkim kwasy omega-3. Olej lniany-
olej roślinny zawierający ogromne ilości kwasów omega-3. Musimy uważać aby olej
ten nie miał dostępu do tlenu. Utleniony lub zjełczały olej nienasycony po
dostaniu się do organizmu wytwarza substancje utleniające zwane wolnymi
rodnikami, które powodują w organizmie stres oksydacyjny prowadzący do chorób. Ryby-
ryby także zawierają tłuszcze omega-3. Przykładami takich ryb są śledź,
makrela, łosoś, sardynki oraz tuńczyk. Tłuszcze są też niezbędne do rozpuszczania witamin
odpowiedzialnych za wiele procesów biochemicznych. Witaminy rozpuszczalne w
tłuszczach: ·
A- odpowiada
za proces widzenia, prawidłowe funkcjonowanie skóry, zapewnia rozwój i wzrost. ·
D3-regluje
ilość wapnia i fosforu, odpowiada za prawidłową budowę kości, odpowiada za
odporność organizmu. ·
E-prawidłowa
praca mięśni, układu nerwowego, zapobiega starzeniu się, łagodzi zmęczenie. ·
K-wspomaga
krzepnięcie krwi i gojenie się złamań kości Szkodliwość tłuszczu Tłuszcze mimo, że są niezbędne w naszym organizmie mogą powodować
też wiele szkód, między innymi OTYŁOŚĆ. Otyłość jest najczęściej spowodowana nadmiarem
osadzającego się tłuszczu w naszym organizmie. Jego nadmiar może powodować
wiele chorób układu krążenia jakimi jest miażdżyca i choroba wieńcowa.
Nadmierna ilość tłuszczu ma też bardzo szkodliwy wpływ na funkcje mózgu.
Rosnący obwód w talii to znak, że z czasem sprawność naszego mózgu zacznie się
obniżać. Miażdżyca-choroba
zmniejszająca elastyczność naczyń oraz utrudniająca przepływ krwi, przyczynia
się do niedostatecznego zaopatrzenia narządów w tlen i substancje odżywcze.
Chorobę tą powoduje gromadzenie się w ścianach tętnic nadmiaru tłuszczu,
zwłaszcza cholesterolu, który tworzy blaszki miażdżycowe. Blaszki miażdżycowe
przyczyniają się do licznych uszkodzeń ścian naczyń krwionośnych. Wówczas mogą
powstawać zakrzepy krwi, które prowadzą do zablokowania naczyń. Choroba wieńcowa-
choroba działająca na tej samej zasadzie na jakiej działa miażdżyca. Polega na
występowaniu blaszek miażdżycowych w
tętnicach zaopatrujących serce w tlen i substancje odżywcze. Choroba ta objawia
się bólami w okolicy serca pod czas wysiłku fizycznego lub stresu, prowadzi
najczęściej do zawału serca. Powstawaniu
Miażdżycy oraz Choroby wieńcowej sprzyjają: mało aktywny
tryb życia, palenie tytoniu, życie w stresie, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze
oraz niewłaściwa dieta. -otyłość dokończyć -cholesterol dokończyć W jaki sposób spożywać
tłuszcz, żeby był dla nas korzystny? |
||||